Чакри и медитация

Чакра на санскрит означава „кръг” и представлява кълбо от енергия; на български можем да свържем това понятие с думата „чакрък”. Седемте основни чакри или енергийни центъра на човека съотвестват на нервните плексуси и на физическо ниво управляват различни органи и системи в тялото. В тях са заложени и определени фини духовни качества и принципи, които контролират нашите емоции, желания, внимание, мисли, действия  и т.н. Енергийните центрове имат проекция върху дланите на ръцете, по стъпалата, главата и в различни точки на тялото, които започват да ни изпращат сигнали за своето състояние след събуждането на Кундалини и чрез медитацията в Сахаджа Йога.
„Вие не сте това тяло, не сте този ум, а сте Духът. Това е най-голямата истина.” Шри Матаджи Нирмала Деви
Още от древността чакрите са изобразявани като цветенца или лотоси с различен брой венчелистчета, които съответстват на броя нервни подсплитове. Те са част от Дървото на живота, за което споменават много древни писания. Шри Матаджи допълва това древно познание с информация за качествата, които са заложени във всяка чакра, и за причините за неравновесие в  енергийните центрове, които са породени главно от поведението на човека. Тя разглежда чакрите в трите им аспекта – ляв, десен и централен – които се влияят съответно от характеристиките на трите основни енергийна канала – Ида, Пингала и Сушумна.


По принцип човек несъзнателно и непрекъснато черпи от енергията в чакрите си – за физиологични нужди, за мислене, за общуване с хората и заобикалящия го свят и т.н. И инстинктивно възстановява част от изгубената енергия чрез храна, течности, сън и други. Но до този момент той няма постоянен обективен критерий за действителното състояние на своя организъм, ум, емоции и Дух. Естествено, съвременната медицинска апаратура може да ни даде точна картина на здравето на човека, но не винаги и за причините за неравновесието в него.
Чакрите са жизненоважни енергийни центрове, без чието непрекъснато функциониране човешкият живот е невъможен,тоест те непрекъснато са изложени на външно и вътрешно въздействие.  Затова всички техники, които претендират за „отключване” или „заключване” на чакрите, по-скоро спекулират с незнанието или интереса към тази тема и обикновено водят до опасни последици за здравето на човека.

„Времето на разцвет е дошло и мнозина древни търсачи получават днес своята Себереализация.” Шри Матаджи Нирмала Деви

 

Асоциация "Сахаджа Йога - България"   1990 - 2024