Заявления за всяка чакра

Едва след получаването на Себерализация човек успява да усети състоянието на своите чакрите и може по всяко време, чрез майчината енергия Кундалини, да подобрява това състояние.
Медитацията в Сахаджа Йога ни позволява да останем лесно в съзнание без мисли, само ако фината ни система е в равновесие. В началото на всяка медитация е нужно да проверим на състоянието на чакрите и каналите и ако е необходимо, да ги пречистим и подхраним.
Когато фината ни система функционира нормално, енергията в чакрите си движи равномерно по посока на часовниковата стрелка и човек, чиято Кундалини е издигната над главата, усеща хладен полъх по дланите на ръцете и над главата. Обратно, появата на топъл полъх, горещина, боцкане, парене или изтръпване в определен пръст на ръката или на стъпалото, в различни точки по тялото или по главата, са сигнал за дисбаланс (блокаж) на нивото на съответната чакра. Използването на природните елементи, с които са свързани чакрите, както и различни словесни заявления, отразяващи принципите в тях, спомагат за бързото балансиране на енергийните центрове.   
Заявленията могат да се използват за отстраняване на причината за някакъв блокаж в чакрата, както и за развиване и затвърждаване на заложените в нея качества. Тъй като Сахаджа Йога борави с трите аспекта на всяка чакра, то според усещанията, които имаме върху пръстите на лявата, на дясната или върху двете длани, можем да съдим за състоянието на трите аспекта на съответния енергиен център.    
Например, ако винаги бързаме или се храним на крак, можем да усещаме тежест в далака или отляво под ребрата, или боцкане в средния пръст на лявата ръка. Това е свързано с качествата на левия аспект на Набхи чакра и за да отстраним проблема в нея, трябва да се обърнем към Кундалини с молба на ни направи напълно удовлетворени и да ни даде подходящия ритъм на живот.  
Когато изпитваме страх или силна тревога, това се усеща като тежест в центъра на гърдите или силно сърцебиене, или като парене/изтръпване и на двете кутрета, и е сигнал за проблем в централния аспект на Анахата, Сърдечната чакра. Затова можем да помолим Кундалини да отстрани този страх или тревога и да ни закриля и почти веднага ще усетим облекчение.
Или пък ако искаме да се научим да разговаряме дипломатично и с уважение към събеседника, можем да използваме заявлението за десния аспект на Вишудхи чакра.
Веднъж събудена и издигната, Кундалини реагира на чистото желание в нас за помощ и промяна. Докато тя пречиства съответния енергиен център или негов аспект, можем да усетим топлина или боцкане по съответния пръст. Когато блокажът е отстранен, един прохладен лек ветрец измества неприятните усещания и това ни помага бързо след това да останем в съзнание без мисли.

„Времето на разцвет е дошло и мнозина древни търсачи получават днес своята Себереализация.” Шри Матаджи Нирмала Деви

 

Асоциация "Сахаджа Йога - България"   1990 - 2024