Въпрос: Как да привлечем късмета на наша страна?

Отговор:
Имаме един български израз: „Роден с късмет“. Ако трябва да го перефразираме, то израза би бил „Всички се раждаме с късмет“ .

Когато започнем да практикуваме Сахаджа йога, медитирайки редовно, ще започнем да усещаме дълбоката мъдрост, заложена във всяка една култура на тази Земя.

Късмета, шанса, сполуката се свързват със състоянието на нашия първи енергиен център- Муладхара чакра. Тази чакра е изключително чиста при малките деца и не случайно друга народна мъдрост казва, че „ Малките деца и Господ ги пази“. Ако забелязваме че ни липсва късмет, като начало би трябвало да си зададем въпроса: Притежавам ли качествата, присъщи на Муладхара чакра детската невинност, мъдрост и чистота?...

Повече информация относно тази чакра, може да бъде намерена на настоящия сайт. Разбира се, най-пълни знания за това- как да пречистим и балансираме този енергиен център, се получават при посещение на колективните занимания по Сахаджа йога в цялата страна.

Пожелаваме ви КЪСМЕТ!

Въпрос:  Как да изчистим помещението в което живеем или работим от негативната енергия?


Отговор:  Съществуват много фактори, влияещи върху енергийното състояние на помещенията. Не можем да обхванем всички от тях, но ще започнем с най-важното: Как се чувстваме на дадено място? Ако се усещаме отпаднали, ако имаме нужда от прекалено много сън, ако в нас се таи чувство на безпокойство и несигурност, когато сме на определено място, това показва че сме влезли в среда с неблагоприятна енергия. Какво може да направим в този случай? В случай, че това е нашия дом, трябва сериозно да се замислим по въпроса. Много неща генерират позитивна енергия и една от тях е снимката на Шри Матаджи Нирмала Деви- създателката на Сахаджа Йога. Съществуват научни доказателства, за това че енергията на даден човек се запечатва в неговата фотография. Иминно за това ви препоръчваме тази първа стъпка. Втората би трябвало да бъде да започнете да медитирате по указания начин на това място. Така по време на медитация ще привличате повече позитивна енергия, която постепенно ще се отрази благоприятно на енертийното състояние на вашето жилище. Обикновенно резултата е осезаем- още след първата седмица. Има стъпки три, четири и пет, с които може да продължим, но за тях може да научите в центровете по Сахаджа Йога или като ни пишете на посочения адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .

Въпрос:  Трябва ли да се седи в специална поза, докато се прави това (Сахаджа Йога медитация), или може да се практикува по всяко време и под всякаква форма?Шри Матаджи:

Не. Вижте, в Сахаджа Йога ние ставаме Духа. Тогава не е нужно да медитирате толкова много, само около десет минути са достатъчни и няма кой знае какви специални ограничения и т.н. Можете да седите във всяка поза, която искате, тук няма никакви ограничения. Защото сте станали Духа. Единственото нещо, което трябва да направите, е да навлезете в съзнание без мисли, това е първата фаза, която наричаме Нирвичара. За да достигнете това състояние, трябва да седнете и да откажете да приемете всички мисли в ума си. Просто кажете „не това, не това.” После изведнъж се оказвате в съзнание без мисли, защото вашата Кундалини е вече там горе. Когато сте в съзнание без мисли, можете да останете така около пет минути, това е всичко. Не е необходимо много време, защото сте в медитация. (Публична програма, Брисбейн, Австралия, 05.05.87)

Въпрос:

В някои дни усещам много силно енергията, спокойно ми е, няма никакви мисли и никакви проблеми и така през целият ден. Вечета си медитирам всичко е ок.
Лягам си обикновено към 22 часа събуждам се на другият ден към 6 часа и нещо сякаш се е променило. Още не съм се събудил и главата ми е пълна с мисли, не за някави важни неща просто някакви си глупости.
Започвам да си медитирам ама не е същото, усещам много топлина по ръцете и напрежение в челото, и то безпричинно.
Защо се получа това? Какво се е променило докато сме спали?
Нали вечер човек е изморен след работа, а на другият ден вече се е наспал и си е отпочинал, а всъщност става обратното.
Какво може да се направи за да си запазим медитативното състояние от предния ден?
На следващия ден просто да доизграждаме, а не да започваме от начало и от начало?

Отговор:

За да запазите медитативното си състояние от предния ден, е нужно да върнете равновесието на финото си тяло в края на деня. Затова препоръчваме да се медитира всеки ден сутрин и вечер. Да сме в медитация означава да бъдем в съзнание без мисли, което в началото е малко трудно и отнема известно време, при всеки е различно.

Нормално е човек да има мисли и те са насочени или към миналото, или към бъдещето и съответно се пораждат от свръхактивния Ляв канал (миналото) или от свръхактивния Десен канал (бъдещето). Затова в началото е важно да наблюдавате мислите си и да разберете накъде са насочени, за да знаете и какво ги провокира.

Ако по-често си мислите за миналото, спомняте си неща от него или сте прекалено отдадени на минали емоции, това се дължи на проблем в Левия енергиен канал и трябва да поработите върху тази страна. Ако сутрин се събуждате трудно и с тежест в главата, това пак се държи на дисбаланс в Левия канал. Можете да използвате основната техника за балансиране на Левия канал, вижте тук, като първо издигнете Кундалини и направите бандан. Също можете да използвате елемента огън за пречистване на Лявата страна, както е показано на това видео.
......
Ако обаче по-често мислите за предстоящи неща или анализирате, то обърнете внимание на Десния канал и приложете основната техника за балансиране.

Много ефективно действа и банята на краката (футсоук). Ако правите тази техника всяка вечер преди лягане, ще видите, че сънят ви е дълбок и спокоен и сутрин ще се събуждате с прилив на сили.

Добре е също непосредствено преди сън да си издигате Кундалини и да си правите бандан, защото по този начин финото тяло ще е защитено по време на съня.

„Времето на разцвет е дошло и мнозина древни търсачи получават днес своята Себереализация.” Шри Матаджи Нирмала Деви

 

Асоциация "Сахаджа Йога - България"   1990 - 2024