Как да запазим медитативно състояние

Въпрос:

В някои дни усещам много силно енергията, спокойно ми е, няма никакви мисли и никакви проблеми и така през целият ден. Вечета си медитирам всичко е ок.
Лягам си обикновено към 22 часа събуждам се на другият ден към 6 часа и нещо сякаш се е променило. Още не съм се събудил и главата ми е пълна с мисли, не за някави важни неща просто някакви си глупости.
Започвам да си медитирам ама не е същото, усещам много топлина по ръцете и напрежение в челото, и то безпричинно.
Защо се получа това? Какво се е променило докато сме спали?
Нали вечер човек е изморен след работа, а на другият ден вече се е наспал и си е отпочинал, а всъщност става обратното.
Какво може да се направи за да си запазим медитативното състояние от предния ден?
На следващия ден просто да доизграждаме, а не да започваме от начало и от начало?

Отговор:

За да запазите медитативното си състояние от предния ден, е нужно да върнете равновесието на финото си тяло в края на деня. Затова препоръчваме да се медитира всеки ден сутрин и вечер. Да сме в медитация означава да бъдем в съзнание без мисли, което в началото е малко трудно и отнема известно време, при всеки е различно.

Нормално е човек да има мисли и те са насочени или към миналото, или към бъдещето и съответно се пораждат от свръхактивния Ляв канал (миналото) или от свръхактивния Десен канал (бъдещето). Затова в началото е важно да наблюдавате мислите си и да разберете накъде са насочени, за да знаете и какво ги провокира.

Ако по-често си мислите за миналото, спомняте си неща от него или сте прекалено отдадени на минали емоции, това се дължи на проблем в Левия енергиен канал и трябва да поработите върху тази страна. Ако сутрин се събуждате трудно и с тежест в главата, това пак се държи на дисбаланс в Левия канал. Можете да използвате основната техника за балансиране на Левия канал, вижте тук, като първо издигнете Кундалини и направите бандан. Също можете да използвате елемента огън за пречистване на Лявата страна, както е показано на това видео.
......
Ако обаче по-често мислите за предстоящи неща или анализирате, то обърнете внимание на Десния канал и приложете основната техника за балансиране.

Много ефективно действа и банята на краката (футсоук). Ако правите тази техника всяка вечер преди лягане, ще видите, че сънят ви е дълбок и спокоен и сутрин ще се събуждате с прилив на сили.

Добре е също непосредствено преди сън да си издигате Кундалини и да си правите бандан, защото по този начин финото тяло ще е защитено по време на съня.

„Времето на разцвет е дошло и мнозина древни търсачи получават днес своята Себереализация.” Шри Матаджи Нирмала Деви

Асоциация "Сахаджа Йога - България"   1990 - 2023