Медицинска конференция в Всеииндийския институт по медицински науки (AIIMS)

©Шри Матаджи Нирмала Деви

Ню Делхи, 2 април 2002 г.                                                                             

Покланям се на всички търсачи на истината.

Говорейки пред лекари, си спомням за Моите дни в колежа, докато също учех медицина, но за щастие или за нещастие колежът в Лахор беше затворен и Аз трябваше да се откажа от следването. Не че не вярвах в западното обучение по медицина, но свързвайки едното с другото, беше добра възможност да разбера какво липсва в западното медицинско образование.

Липсващото звено е, че в медицинската наука човешките същества се считат за нещо много индивидуално и несвързано с цялото. Всички ние сме свързани с Цялото. Но как да убедите хората, че са свързани с цялото и че не са самостойни? Тъй като сме свързани с Цялото, всички наши проблеми са свързани с Цялото, не можете да смятате някого за пациент за едно нещо, а друг пациент - за друго нещо; възможно е човекът да толкова други много проблеми, толкова много други връзки, които не локализираме в западната медицинска наука. Например виждате, че някой е много болен физически, но не знаете какво е умственото му състояние, какво прави на умстевно ниво. Наред ли е умствено или само на физическо ниво нещо с него не е наред.

Ние абсолютно знаем много неща, като например в медицината имаме имена за... Например казваче, че нещо е психосоматичен проблем или друго е соматичен проблем, но каква е връзката между двете неща, това не знаем.

Ще се учудите, че повечето от болестите ни идват от психосоматиката, като рака, и повечето от тях са нелечими - ракът, също и спинът. Всички тези, за които се предполага, че са абсолютно нелечими и трудни, идват от връзката ни, за която не сме наясно, с Лявата страна. Не зная дали сте видели тук, на схемата, Лявата страна. Не зная.

Ние познаваме само Дясната страна, в медицинската наука, и то в такива детайли, които не са нужни. Трябва да познавате и Лявата страна на човешкото същество, а за Лявата страна абсолютно не сме наясно. Например някой, който е луд, лунатик, е в лудницата, не получава проблем със сърцето. Защо? Как е полудял? Каква е връзката му с нас? Например, да вземем пациент, който страда от рак. Ние знаем много за рака, без съмнение; как е започнал вирусът, това знаем. Но никой не знае как е причинен ракът и в какъв тип хора се появява той, това не знаем.

Както виждате, в нас има два канала. Единият се грижи за Дясната страна, а другият - за Лявата. Ако имате проблем в Лявата страна, тогава могат да се появят психосоматични проблеми. Да предположим, че ръката е счупена или има някакъв физически проблем. Тогава всичко е наред. Но когато има сложен психосоматичен проблем, лекарите не могат да го излекуват. Съжалявам, че го казвам. Защото не познавате другата страна, която е засегната у пациента, за да получи той рак; не я знаете.

Ще се радвате да узнаете, че в Сахаджа Йога ракът е лечим; лечим е много лесно ако е в много ранен стадий, но иначе също. Специално ракът на кръвта е абсолютно лечим. Ще се удивите, че в живота ни е такава комбинация между двете страни, че хващаме тези болести, които са нелечими. Има дълъг списък на нелечимите заболявания, които не желая да ви изброявам и които вие знаете много добре. При всички тях съществува усложнение в Лявата страна. Разбира се, за Дясната страна знаете много - за анатомията на Грей и т.н. знаете всичко. Но не знаете как бивате засегнати от Лявата страна.

Затова в тази лекция бих искала да ви кажа нещо за Лявата страна, нещо, което изобщо не сте чували, може би, и в което не вярвате. Лявата страна принадлежи на нашето минало, в смисъл че хората, които са футуристични, не биват повлияни от Лявата страна, но хората живеещи в Лявата страна се тревожат да нея, самосъжаляват се и те са тези, които се влияят. Левостранните хора - ако ви кажа, ще се шокирате да чуете - всъщност са обсебени. Обсебени са от някой мъртъв дух, трябва да призная. Възможно е да не вярвате в това, но е така. Може да се случи на всекиго, който е тъжен или е с левостранен характер. Има и още много други неща, като например фалшивите гуру. Това, което правят те, е, че ви хипнотизират чрез мъртви духове, които трябва да контролират. Тази, бих казала, немедицинска или каквато и да е страна трябва да се познава от лекарите. Иначе не можете да прилагате никакво лечение. Възможно е да можете да поставите диагноза, но не можете да излекувате хората, които страдат от психосоматични проблеми.

 Днешният медицински проблем е, че лекарите не могат да лекуват психосоматичните заболявания. Не са ви необходими много години, както се прави за дипломиран лекар . Това е много, много кратък курс, ако можете да направите това. На първо място, трябва да сте свързани с Божествената енергия. Това е много важно. Изобщо не е трудно, но след това трябва да поддържате духовните си способности. Една от духовните заложби е невинността.

Първата чакра, която виждате, е невинност. Ако сте невинна личност, лесно можете да лекувате всички, които страдат от нелечими болести. Бих казала, че човек би трябвало най-напред да се опита да получи Себереализация. Това е важно. Когато Кундалини се издига, тя преминава през фонтанелата и вие се свързвате с Божествената енергия, която е навсякъде. Не е нужно да Ми вярвате, а да получите Себереализацията си. Ако имате Себереализация, тогава ще сте способни да разберете какъв сорт комбинация има вашият пациент - само физически ли страда или има комбинация с Лявата страна.

Наскоро бях изненадана. При Мен дойде едно дете, което страдаше от менингит. Излекувах го, а родителите не разбираха как се случи това. Когато детето се излекува, го попитах: „Кой ти е приятел?". Той каза името на момчето, което имало определен гуру и че ходи у тях и през цялото време гледа този гуру. Можете ли да си представите? Има много лекари, които също са се забъркали с онези лоши гуру. Трябва да знаете, че докато нямате Реализация, няма да знаете кой е истински и прав. Едно невинно момче страдаше от менингит и за една нощ беше излекувано! Ще се удивите на великото преживяване на Сахаджа Йога. Тя е е твърде голяма изненада и затова хората не я приемат. Но ние имаме много случаи, чрез които можем да покажем, че хората, за които се смяташе, че са нелечимо болни, бяха излекувани - толкова много хора, особено със сериозни заболявания, какъвто е ракът. Искам предвид, че в медицинската наука, за рака ще правят едно, ще направят второ, докато напълно ви накълцат. Но в Сахаджа Йога незабавно разбирате, че даден човек е обсебен. Тази линия абсолютно отсъства в медицинската наука, но в нашата страна винаги сме вярвали в това. Имаме определени правила и норми относно мъртвите хора - как да се държим, как да ходим на смашан (място за кремиране - б.пр.) и прочее. Има особен тип разбиране за всички мъртви тела - как се държат, къде отиват. Мисля, че това е голяма част от вашето познание, важна част. Така че много болести, които са нелечими, не можете да лекувате, като те идват предимно от Лявата страна.

Медицинската наука може да лекува Дясната страна. Зная, че могат да го правят. Но при рака първо ще  го оперират, после той ще се разпространи и т.н. Операцията не е начин за лечение. Не е. Ако сте експерти в Сахаджа Йога, не трябва да оперирате. За една нощ можете да излекувате пациент с рак, повярвайте Ми. Доста сте способни да го направите. Специално индийците, защото те имат специална способност. Бих казала - каква специална благословия има тази страна! Ние не знаем колко велика е тази страна, а се занимаваме само със западното образование.

Докъде са стигнали тези западни хора в своите опити, просто не зная. Децата им се хващат с наркотици, семействата им са притеснени, всичко е толкова тъжно. Не че осъждам това образование, съвсем не. Но то не е пълно и вие би трябвало да знаете и другата страна. Иначе е по-добре да нямате ракова болница, а само за физическата страна, с която ще се справите. Но ако искате да имате пациенти от всякакъв тип, тогава трябва да познавате и другата страна. Няма от какво да се страхувате, от какво да се разстройвате, но това е познание, което като лекари би трябвало да имате. Защото мисля, че медицинската наука все още не е пълна, както самият д-р Агарвал каза. И това, което й липсва, е познанието за Лявата страна, което ние имаме. Бих казала, че това не съм го прочела в никоя книга, не съм го взела от никоя книга, а го разбрах едва когато започнах да работя със Сахаджа Йога, с хора. Открих, че в сравнение с Индия западните хора са много по-засегнати в Лявата страна, много повече. И те не могат да разберат защо са болни, какво се е случило с тях. Дори да вземете една много ограничена сфера в третирането на човешкото благосъстояние, то много голяма част е Лявата страна. Да речем, една жена, която през цялото време плаче и подсмърча и е нещастна, може да хване рак.

Съществуват два вида болести: едните са десностранни, а другите са левостранни, разбира се. Десностранните хора, които са изключително - бих казала - агресивни, крайно налагащи се, контролиращи, разбира се, те имат много лош черен дроб, трябва да кажа. Те имат много лош черен дроб и когато станат такива, приминават всякакви граници икогато ги прекрачат, хващат такива болести, каквито не можете и да откриете и да излекувате. Една от тях е чернодробната болест; мисля, че лекарите не могат да излекуват (напълно - б. пр.) черния дроб. Може и да се опитват, но не могат да го излекуват както Сахаджа Йога може. И човек с такъв темперамент, който е избухлив и агресивен, страда от този ужасен черен дроб и развива всякаъв вид усложнения. Има толкова много други болести на Дясната страна, много други. Но основно, мисля, е заболяването на черния дроб. Живее се с черния дроб. И ако черният ви дроб излезе от строя, в алопатията няма решение. Може да се оправи нещо тук-там, но ако се обостри много, човек може да отпадне силно, може дори да умре. На Запад проблемите с черния дроб са честосрещани и за тях няма решение. Хората си живеят с тях, а лекарите просто ги приемат в болница. Те не са нелечими, абсолютно лечими са. Понеже не сме получили това познание, затова ги наричаме нелечими. Но не са. Не искам да хвърлям вината върху други болести, то има още толкова много, които дори не са диагностицирани и не могат да бъдат излекувани от медицинската наука. Най-напред трябва да приемем, че положението е такова. Можем и да се опитваме да направим нещо, но не можем да ги излекуваме. Толкова много лекарства ще се появят, но не можете да ги излекувате. Защото - това се опитвам да ви кажа - се разглежда само половината от вашето същество. И също много неща липсват от това познание. Например астмата; астмата не може да се лекува от лекари, но е факт, че Сахаджа Йога може абсолютно да излекува астмата. Алергиите също могат да бъдат излекувани от нас. Защото ако имате корените на всички проблеми, ако знаете за корените - не фармацевтичните и разни подобни, а истинските корени - то можете да боравите със ситуацията и можете да лекувате.

До момента нямаме колеж или нещо подобно в Сахаджа Йога. Бих искала да можем да имаме такъв, но имаме болница. Имаме болница в Белапур, казват му Ню Бомбай, където лекуваме хора. Те трябва да плащат само да престоя си и мисля, че са само 300 рупии на ден за бедните. Но там няма нужда от никакви лекарства, не трябва да се плаща за това. За нашата страна, която е много бедна, не мислите ли, че това е много важно? Иначе се ходи на рентген, после на друго изследване, после на още едно и накрая от това не излиза нищо. Бовек би трябвало да знае как да се справи с това. Да предположим, че някой си счупи крака - край, режат му крака, слагат му друг. Няма нужда, уверявам ви, че това не е нужно.

Сега в Сахаджа Йога имаме някои лекари, много добри. Някои от тях са в Америка, други са в Италия, а други са в Русия. Руските лекари са много добри. Не зная как мислят, че има нещо отвъд това обучение и са решили да го изучат. Ако можете да създадете някакви условия, ще се радвам много, но във всеки случай смятам да създам болница на Сахаджа Йога във вашия щат, специално в Делхи, в Голяма Нойда и ако някои от вашите лекари могат да се присъединят към нас, ще ни помогнат много. В Голяма Нойда смятам да отворя колеж или можем да имаме училище, където да приемаме учащи се, както и лекари, които могат да лекуват хората. И там няма да се плаща за лечението. Разбира се, ако човек остане, ако дойдат хора и останат там, може и да трябва да плащат за храната си; само толкова. Иначе това е организацията, която създавам, а всеки, който иска да се присъеди към нас като лекар, с удоволствие ще приемем неговите услуги. Колко ще му се плаща, не зная; няма да е много, бих казала. Ще плащаме от 6000 до 7000 рупии на месец на лекар. Но той трябва да е Сахаджа йоги и да познава метода Сахаджа Йога. Мисля, че това е една от най-големите прояви на щедрост в нашата страна, където много хора умират, защото не могат да влязат в болница, не могат да бъдат лекувани. Ако можете да отделите известно време на този Мой проект, сигурна съм, че ще съм в състояние да организирам една добра болница за онези хора. При това ще имаме соматихчни и психосоматични пациенти, ще имаме всякакви пациенти. А вие ще научите толкова много, защото това е много фино и дълбоко познание. Не може да се научи просто от книгите, трябва да експериментирате с пациента. Ще се изненадате как ще лекувате пациентите. Това не е книжно познание, а много, много практическо познание и онези, които имат този благотворителен характер, могат да се справят много добре и да научат много.

Трябва да ви кажа още едно нещо: Сахаджа Йога има една лоша страна - не можете да правите пари от Сахаджа Йога, не можете. Ако се опитавате да правите пари от нея, се проваляте. Така или иначе, тая работа с парите е по-сложна за Сахаджа йогите, те не могат да се справят с нея. Но можете да предоставяте услугите си. Имаме един много мил пенсиониран лекар в тази болница в Белапур и той се справяше много добре, но вече го няма (проф. д-р Умеш Рай - б. пр.). Той работеше много здраво, а сега неговата снаха се грижи за болницата. Ако имате желание, ако сте пенсионери, ако не сте в нужда за пари - за много пари - то това е нещо добро. Ние също предоставяме настаняване, храна; всичко може да се уреди, не е толкова трудно, но не е нещо ориентирано към пари. Трябва да кажа, че откакто учих медицина, сега по линия на медицината нещата станаха много ориентирана към парите, много съм изненадана. Съжалявам, че го казвам, но хората там станаха много ориентирани към парите и някои от вашите лекари отидоха в Америка и толкова много лъгаха хората и направиха толкова много пари, че се срамувате, че сте индийци; така е. Не можете да изкарате много пари, но като пенсионери, можете да се присъедините към нас и някои от вас могат да дойдат да се научат на Сахаджа Йога. Да речем, най-много за месец ще станете експерти. Можете да диагностицирате без никакво забавяне. Не трябва да ходите до никакви лаборатории или нещо такова, веднага ще знаете какъв е проблемът. И можете да се пробвате с всички видове нелечими болести. Самата аз се удивлявам как това работи при хората. Всички тези награди, които Ми дадоха, са защото съм излекувала хора и съм успяла, но тук нямам болница. Искам да имам първата болница в Делхи и искам тук да изработя нещата. Нека да помислим как да го постигнем ние. Това е благотворителна болница и е нещо много чувствително. Вече имам парите за строежа й, но единственото нещо, от което има нужда, да лекари, които да Ми помагат. Сахаджа йога е нещо потресаващо. Ако дойдете, ще се удивите как работи тя.

Зная, никога преди не сме били такива, никога не сме били свързани с Божественото. Никога не сме използвали тези сили на Божественото и щом започнете да използвате тези сили, ще се удивите от себе си. Казва се, че би трябвало да откриете кои сте. Това не е възможно докато нямате Себереализация. Днес в нашата страна се нуждаем от себереализирани хора. Всякакъв вид проблеми могат да се решат. Всякакви, бих казала, караници текат. Но тъй като ставате колективни личности, ставате личности с колективна природа, повече няма нужда от никакви борби. Имам много мюсюлмански страни, които получиха Реализация - Турция, Бенин, има и друга, наречена Бряг на слоновата кост. Има седем държави от тази страна. Всички са се обърнали към мюсюлманска религия, или по-скоро се трансформираха в Сахаджа Йога. В нея се осъществява интеграцията на всички религии, съществуват разбиране на човешките възможности, на човешката личност и уважение. Искам да кажа, че атмосферата, в която навлизате, е много различна. Това е много различно ниво на съзнание, както казахте, в което ставате толкова спокойни, тихи и толкова мили.

Не зная в тази кратка лекция колко мога да ви разкажа за Сахаджа Йога, но тя е направо чудо. И, моля, опитайте се да получите своята Себереализация. Той Ме помоли и Аз ще се опитам да направя това.

Има една дреболия - моля да се събуете. В Англия, първия път, когато ги помолих да си свалят обувките, те си излязоха. Англичаните не могат да живеят без обувките си, мисля. Моля, свалете обувките си. Тези, които не желаят да получат Реализация, могат да напуснат. Никой не е притиснати. Преди всичко имайте вяра в себе си, че можете да получите Себереализация. Моля, поставете двете си стъпала на земята. Можете ли да поставите двете си ръце към Мен, ето така? Сега, моля, затворете очите си. Моля. Вие знаете много за Кундалини, но сега ще откриете каква е тя.

Моля, поставете дясната си ръка над фонтанелната си кост, която е била мека в детството ви. Моля не докосвайте главата, а малко на разстояние от нея. Сега, моля, поставете лявата си ръка над главата си. Отново дясната ръка. Сега вижте дали има хладен полъх, той може да е и горещ, както казвате - няма значение. Опитайте сега с лявата ръка; дясната ръка е към Мен. Ако хладен полъх излиза от... Моля наведете главата си. Трябва да ви кажа, че има някои левостранни хора, но вие ще откриете това много скоро. Сега, моля, отворете очите си. Отново поставете двете си ръце към Мен. Моля, ето така. По ръцете си ще чувствате хладния полъх, или може би топъл. Двете ръце. Сааре доктор хо гайе паар (Всички лекари постигнаха своята Себереализация - б. пр.) Те светци ли са, или какво?! Толкова много получиха Реализация. Бог да благослови всички ви. Бог да ви благослови!

Надявам се, че тук имаме някои книги за Сахаджа Йога. Всички можете да ги вземете, да видите за себе си и да усвоите това изкуство. То е много добро и много семпло, и много необходимо в наше време. Както ви казах за диагнозите, не трябва да правите нищо. Просто ще знаете по върховете на пръстите си кои чакри блокират. Ще знаете и как да ги излекувате. Много е просто, много е просто.

Нека Бог да ви благослови!       

 

 

 

„Времето на разцвет е дошло и мнозина древни търсачи получават днес своята Себереализация.” Шри Матаджи Нирмала Деви

Асоциация "Сахаджа Йога - България"   1990 - 2023