Международно Признание

  Международно Признание

  Шри Матаджи е световно призната от множество престижни организации и институции за нейната безкористна дейност и внушителни резултати, плод на духовното й учение.

  През 1993 г. тя е обявена за Почетен член на Президиума на Петровската академия на науките и изкуството. В историята на тази Академия само 12 души, между които Алберт Айнщайн, са били удостоявани с тази висока чест. През същата година тя официално открива Международната конференция "Медицина и себепознание" в Санкт Петербург.

  През 1994 г. кметът на столицата на Бразилия приветства лично Шри Матаджи на местното летище, връчвайки й символичния ключ на града и спонсорирайки всички нейни програми.

  През 1995 г. правителството на Индия отпуска безплатно на Шри Матаджи пoредица от едночасови предавания в праймтайм емисиите (най-гледаното телевизионно време), които се излъчват за цялата страна.

  През същата година Шри Матаджи е официален гост на правителството на Китай и е поканена да говори пред Международната конференция на жените в Пекин.

  Също през 1995 г. тя е удостоена от Румънския екологичен университет с титлата доктор хонорис кауза по когнитивни и парапсихологични науки.

  Кметовете на няколко града в Съединените щати и Канада й отдават почит и признание (Йонкърс, щата Ню Йорк през 1994 и  1996 г., Лос Анджелис - 1993 и 1994 г., Цинцинати - 1992 г., Филаделфия - 1993г., Бъркли - 1997 г., Британска Колумбия - 1994 г.).

  На нея е посветена реч, произнесена пред Конгреса на Съединените щати, която е включена в официалните протоколи на Конгреса.

  През 1986 г. е обявена за "Личност на годината" от правителството на Италия.
   
  Неправителствени организации, основани от Шри Матаджи

  Водена от огромното си състрадание и с цел да облекчи човешките страдания, Шри Матаджи основава няколко неправителствени организации за решаване на най-неотложните проблеми в света през последните 25 години. Ето някои от тях:

  1. Медицински център за лечение и изследвания по методите на Сахаджа Йога в Мумбай /Бомбай/, помагащ на пациенти от цял свят да получат шанс и лечение чрез методите на Сахаджа Йога. Центърът е постигнал забележителни резултати при лечението на такива нелечими болести като рак, епилепсия, множествена склероза и др.

  2. Международен изследователски център на рака в Мумбай с цел изучаване на ефектите от методите на Сахаджа Йога при лечението на различни болести, включително на психосоматични заболявания.

  3. Международна музикална школа в Нагпур за пропагандиране на класическата музика.

  4. Благотворителен дом за бедни в Делхи, осигуряващ подслон на отхвърлените и бездомни хора, а също така помагащ им да станат по-добри чрез процесите в Сахаджа Йога.

  „Времето на разцвет е дошло и мнозина древни търсачи получават днес своята Себереализация.” Шри Матаджи Нирмала Деви

  Центрове в България